‘Tohoku; a través dels ulls dels fotògrafs japonesos’ arriba a Barcelona

La galeria Valid Foto inaugura l’exposició fotográfica sobre la regió nipona

02/03/2017- ANTÒNIA CRESPÍ || Més de 50 anys de la història de Tohoku estan penjades des d’ahir, dia 1 de març, a les parets de Valid Foto. L’exposició està composta per peces de diversos fotògrafs procedents de la regió japonesa que retraten la vida del lloc a través de diferents èpoques. El projecte, promogut per la Japan Foundation, ja fa 5 anys que volta per tot el món, fent la seva última parada a la ciutat comtal. Les imatges estaran disponibles fins al 31 d’aquest mes, quan es posarà punt final al seu itinerari.

La demarcació de Tohoku, se situa al nord-est de l’illa de Honshu, la més gran de l’arxipèlag nipó, i està composta per sis prefectures: Aomori, Iwate, Yamagat, Akita, Miyagi i Fukushima. Al març del 2011 aquesta zona va ocupar les portades de tots els diaris després que un gran terratrèmol sacsegés tot el Japó i generes catàstrofes com la de la central nuclear de Fukushima. Però les fotografies que componen l’exposició no narren aquest episodi marcat per la tragèdia i el dolor, sinó que mostren l’altra cara de la regió. Recullen la vida quotidiana dels seus habitants, els paisatges i sobretot, el pas del temps. Els estils de diferents dècades, que van des del 1940 fins a l’actualitat, s’entremesclen per oferir una visió global que ajunti el passat i el present.

DSC_0297.jpg
Una de les visitants observant les fotografies a la galeria Valid Foto./Antònia Crespí

Les imatges que estan exposades són resultat dels treballs individuals de nou fotògrafs, més el d’un col·lectiu. Les fotografies preses  per Teisuke Chiba a la dècada dels 50 sobre els costums dels agricultors, o les de Nao Tsuda dels 70 sobre les relíquies i estris del període Jomo, mostren les diferents cares d’un mateix prisma. Altres noms coneguts dins el món de la fotografia japonesa i que també s’inclouen són el d’Ichiro Kojima, Hideo Feu, Masatoshi Naito , Masaru Tatsuki, Hiroshi Oshima, Naoya Hatakeyama, Meiki Rhin i el grup de fotògrafs dirigits per Toru Ito.

El resultat de la combinació de treballs tan diferents, on també s’inclouen obres sobre el paisatge i els ritus religiosos, és una panoràmica presa des de molts d’angles de com s’entén la vida allà. La principal voluntat d’aquest viatge temporal per Tohoku, segons el comissari de l’exposició Kotaro Izawa, és familiaritzar occident amb aquesta regió tan poc coneguda. Que la gent no es quedi sols amb les imatges del tsunami, sinó que també pugui veure-hi més enllà. De fet, està previst que dia 8 de març el mateix Itawa presenti les obres i els expliqui.

DSC_0272.JPG
Els assistens passejant per la sala./Antònia Crespí
DSC_02862.jpg
Un noi observant una de les peces del fotògraf Hiroshi Oshima./Antònia Crespí

Deixa un comentari