Joan Guerrero: “La universitat de la fotografia és el carrer”

El fotoperiodista andalús parla de la seva professió i vocació a la Biblioteca Vapor Vell de Barcelona

15/02/17 – ÈLIA PONS | Joan Guerrero, considerat un dels grans referents de la fotografia social del país, va realitzar ahir una conferència a la Biblioteca Vapor Vell del barri de Sants, on va compartir amb el públic la seva experiència personal i professional en el món de la fotografia. La xerrada es va dur a terme en el marc del cicle de conferències de ‘Lectura crítica de la premsa’ que ha organitzat la biblioteca pel transcurs d’aquest any.

Mitjançant un recull d’algunes de les seves fotografies, Guerrero va endinsar l’oient en la seva vida. El Salvador, Equador, el Barri de La Mina de Barcelona o Santa Coloma de Gramenet van ser alguns dels escenaris protagonistes de la conferència, a mesura que l’autor explicava les històries que s’amagaven darrere de cadascuna de les fotografies. Uns treballs en els quals destaca el component humà: “El fotoperiodisme es fa amb la gent, sent un més, sentint, vivint, emocionant-se”, va comentar. També va posar èmfasi en el que significa per ell aquesta professió i en com l’ha enriquit en la seva vida. Això ho exposa en el seu proper llibre, que titula precisament ‘Gracias’ per agrair “a la fotografia”, que segons explica, “tant m’ha donat”, parafrasejant al Gracias a la vida de Violeta Parra.  Durant la seva intervenció també va mostrar la seva vena poètica citant poesies de diversos autors, com d’Antonio Machado, del que és un gran seguidor. És per això que per molts és considerat ‘el poeta de la fotografia’.

El seu espai d’aprenentatge professional ha estat el carrer, el qual considera la seva ‘universitat’, ja que és un fotoperiodista autodidacta. En la conferència destaca que els joves d’avui tenen molta pressa i que hi ha coses que necessiten molt de temps. Un exemple d’aquesta passió incondicional, malgrat el temps i esforç necessari, és el seu llibre Imatge i Paraula, on combina fotografies seves i reflexions de personalitats polítiques i culturals sobre aquestes fotografies. “Una imatge necessita la paraula, si no entrem en l’art”, comenta fent referència a aquesta idea.

maxresdefault
Retrat del fotoperiodista Joan Guerrero.

Un nen i una caixa de llumins

Joan Guerrero, nascut a Tarifa tot just acabada la Guerra Civil Espanyola, jugava de petit a la fotografia enquadrant als seus amics a la platja amb una capsa de llumins. D’aquesta activitat infantil deriva el títol del documental La caja de cerillas realitzat per David Airob. Aquest fervent interès per la fotografia l’ha mantingut al llarg de la seva vida adulta, desenvolupada ja a Catalunya, concretament a Santa Coloma de Gramanet, on es va establir als vint anys. D’aquesta manera, un determinat context social, el de la immigració dels anys seixanta a Catalunya, és el que impregnarà la seva obra fotogràfica. Les seves fotografies aconseguiran capturar l’heterogeneïtat de la perifèria barcelonesa en l’època de les grans migracions interiors.

A finals dels anys seixanta va començar a treballar en el món dels mitjans de comunicació en una revista de caràcter local, Grama, dedicant-se inicialment a la crítica del cinema europeu de tota l’etapa de la postguerra mundial. Un cinema en blanc i negre, especialment el neorealisme italià, que també el va influir poderosament i del que la seva fotografia se’n farà clar ressò, no només pels objectes i persones fotografiades, sinó també per l’absència de color. Posteriorment, va col·laborar en diaris com El Periódico de Catalunya, el Diario de Barcelona o El País. L’any 2009 l’Ajuntament de Barcelona el va guardonar amb la Medalla d’Or al Mèrit ArtísticEs tracta, doncs, d’un fotoperiodista que transporta les seves vivències i el context social en el qual viu a la seva visió de la fotografia, dels escenaris que retrata i del seu compromís social, en el que també introdueix una enorme passió poètica.

joan_guerrero_2-1
Segons Joan Guerrero, “la fotografia de la meva vida”. Feta a El Salvador. Foto/ Joan Guerrero
imagen-sin-titulo
Fotografia realitzada a Santa Coloma de Gramenet. Foto/ Joan Guerrero

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s