Joana Biarnés és guardonada amb la Medalla d’Honor de la Ciutat de Terrassa

El municipi homenatja a la fotoperiodista per la seva trajectòria cultural i professional

14/02/2017 – CLARA LÓPEZ | L’Ajuntament de Terrassa celebrarà avui tarda l’acte de lliurament de la Medalla d’Honor de la Ciutat a Joana Biarnés i Florensa. La primera fotoperiodista professional espanyola serà guardonada per la seva trajectòria cultural i professional en el món del reporterisme gràfic. El reconeixement de la seva ciutat natal arriba després de l’aprovació de concessió de la Medalla d’Honor al ple municipal del passat 21 de juliol.

22324837723_681f88675e_o
Retrat de la fotoperiodista Joana Biarnés. /Memoriage Festival

Joana Biarnés i Florensa va néixer a Terrassa l’any 1935. Filla de Rosa Florensa i del fotoperiodista esportiu Joan Biarnés, no va trigar a agafar una càmera rèflex i presentar-se als partits de futbol en una època en què les dones no tenien cabuda fora de la llar. Va ser aleshores quan, moguda per la superació del masclisme en el sector, Biarnés es va inscriure a l’Escola de Periodisme de Barcelona; i així va ser com va aconseguir publicar el seu primer reportatge fotogràfic al diari El Mundo Deportivo.

Arran de la publicació d’un reportatge sobre les inundacions al Vallès l’any 1962, la capçalera franquista Pueblo la va convidar a treballar amb ells a Madrid. Una fotògrafa intrèpida i amb carisma. L’atreviment de Biarnés la va portar a colar-se primer a l’avió Barcelona-Madrid dels Beatles i després a la suite d’aquests a l’Avenida Palace de Barcelona, tot i així el seu treball va acabar sent descartat per la premsa per incitar a l’estil de vida hippie. D’altra banda, la qualitat dels seus treballs va fer que es convertís en la fotògrafa preferida de Dalí; una feina que històricament havia estat ‘d’homes’.

o-beatles-900
El grup anglès The Beatles a l’Hotel Avenida Palace de Barcelona el 3 de juliol de 1965. /Joana Biarnés.

Després d’una dècada de treball a Pueblo, que va tancar al arribar la democràcia, la fotoperiodista va crear la seva pròpia l’agència fotogràfica: Sincro Press International. Va ser llavors, quan es va traslladar als Estats Units per a dedicar-se la realització de reportatges de pel·lícules i a la cobertura d’esdeveniments com els Oscars. Tot i així, al no trobar-se còmoda amb el to sensacionalista que havia adquirit el sector, va decidir retirar-se professionalment del fotoperiodisme l’any 1985 i obrir amb el seu marit, el periodista Jean Michel Bamberger, el restaurant Ca Na Joana a Eivissa. Actualment s’han tornat a instal·lar a Catalunya i resideixen a Viladecavalls, Vallès Occidental.

Pionera en una ‘feina d’homes’

Cal apuntar que la pionera del fotoperiodisme, la qual va estrenar el documental sobre la seva vida ‘Joana Biarnés: una entre tots’ a l’abril del 2016, ja ha estat reconeguda en diverses ocasions. L’any 2014 la Generalitat de Catalunya la va atorgar la Creu de Sant Jordi, i l’any passat va rebre el Premi de la Junta de la Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals per el seu treball a la Nit de les Revistes i la Premsa en Català.

1464689495565
Joana Biarnés treballant com a reportera gràfica envoltada d’homes. /RTVE

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s